Newsfeed

Nu beschikbaar: OBAM maandrapport oktober 2017

22/11/2017 -
OBAM steeg in oktober met 4,58% en versloeg daarmee wederom de benchmark MSCI AC World NR met 0,99% (voor kosten en in euro), volgens het meest recente maandrapport met daarin ook de marktontwikkelingen, de vooruitzichten en de positionering.

Volgens de eerste raming groeide het bbp in de Verenigde Staten in het derde kwartaal met 3% geannualiseerd (na 3,1% in het tweede kwartaal). Hoewel de bedrijvigheid in de bouw werd verstoord door weergerelateerde gebeurtenissen, was de binnenlandse vraag robuust.

In de eurozone bleven de indicatoren robuust. De index voor het economisch sentiment van de Europese Commissie bereikte de hoogste stand sinds januari 2001. Dit kwam tot uitdrukking in de bbp-groei van 0,6% in het derde kwartaal na 0,7% in het tweede kwartaal en 0,6% in het eerste kwartaal.

In Japan pakte de politieke gok van premier Shinzo Abe goed uit: de door hem geleide coalitie heeft ook na de vervroegde verkiezingen van 22 oktober nog een ruime meerderheid. De inflatie blijft zwak (+0,2% op jaarbasis, exclusief voedingsmiddelen en energie) en het monetaire beleid blijft zeer waarschijnlijk uiterst ruim ondanks de goede vooruitzichten voor de economie zoals deze met name tot uiting komen in de sterke verbetering van het Tankan-kwartaalrapport. De bbp-groei in China in het derde kwartaal bedroeg 6,8% op jaarbasis en lag hiermee iets onder het tempo van 6,9% in het eerste halfjaar.

De koersrally van aandelen wereldwijd hield ook in oktober aan, gesteund door hoofdzakelijk de gunstige macro-economische omstandigheden: de MSCI AC World (in USD) sloot de maand 2% hoger af. Na de terugval in september stegen aandelen uit de opkomende markten met 3,5% ondanks de sterkere dollar. De Aziatische markten waren de drijvende kracht achter deze outperformance. Sinds eind 2016 is de MSCI Emerging Markets Index (in USD) met 29,8% gestegen (tegen 17,7% voor de MSCI World AC). De positieve economische verrassingen zijn toegenomen, vooral in de ontwikkelde landen, en de indicatoren zijn nog steeds robuust in absolute zin.

 

Lees het volledige maandrapport of ga naar www.obam.nu

 

 

Over hetzelfde onderwerp:

25/01/2018

BNP Paribas Asset Management genomineerd voor de vwd Cash Fund Awards 2018

Op 8 maart 2018 worden de vwd Cash Fund Awards uitgereikt. Dit evenement is een samenwerking tussen vwd group, Cash en The Asset en vindt plaats in Hotel Arena te Amsterdam.

Nu beschikbaar: OBAM maandrapport februari 2018