De vermogensbeheerder voor een wereld in verandering
BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - Strategie Epargne 1400x300
  • Home
  • Amerikaanse dollar kan stijgen dankzij groei, hervormingen en machtswissel bij de Fed

Amerikaanse dollar kan stijgen dankzij groei, hervormingen en machtswissel bij de Fed

Inzicht in marktgebeurtenissen

Colin HARTE
 

Onzekerheid over sterling door wankele cijfers en politieke onzekerheid

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.

SAMENVATTING

  • VS: economie trekt aan
  • VK: verdere macro-economische tegenvallers smoren herstel sterling mogelijk in de kiem
  • Assetallocatie: aandelenpositie long IBEX vs. MIB gehandhaafd

Amerikaanse aandelen bereikten nieuwe recordhoogtes, maar op de andere aandelenmarkten bleef het rustig. Aandelen uit de opkomende landen deden het goed, met Azië aan kop van het peloton. Besprekingen rond belastinghervormingen gaven Amerikaanse smallcaps opnieuw de wind in de zeilen. Tegelijk bleef de volatiliteit gemeten naar de VIX-index extreem laag (zie grafiek). Op de valutamarkten zette de Amerikaanse dollar (USD) zijn trage klim voort, terwijl de sterling verzwakte. Het beeld voor grondstoffen was de afgelopen week gemengd.

Ruwe olie klom dankzij positief nieuws over de gesprekken tussen Saoedi-Arabië en Rusland die sterker willen samenwerken om het wereldwijd overaanbod te beteugelen. Die winst werd echter tenietgedaan door bezorgdheid bij beleggers over de gevolgen van orkaan Nate die tijdens het weekend in de VS aan land ging.

De Amerikaanse obligatierente steeg in een context van goede macro-economische cijfers. De Duitse Bund maakte de afgelopen week pas op de plaats, terwijl Spaanse obligaties eerst gestaag stegen door politieke onrust in Catalonië, maar vervolgens toch weer daalden toen bleek dat de gemoederen bedaarden en dat de economische cijfers waaronder de inkoopmanagersindex (PMI) sterk bleven.

VS: ECONOMIE VERBETERT OP MEERDERE FRONTEN

De afgelopen week waren de macro-economische cijfers al met al positief. De banencijfers waar altijd reikhalzend naar wordt uitgekeken, waren minder goed dan verwacht, vooral als gevolg van de orkanen die grote dalingen in de sectoren vrijetijdsbesteding en horeca veroorzaakten. De aandacht van de marktdeelnemers ging echter voornamelijk naar positieve indicatoren die op een aantrekkende economie en een krappere arbeidsmarkt wijzen. In tegenstelling tot het aantal banen buiten de landbouw op basis van een peiling bij bedrijven, is de werkloosheid op basis van een peiling bij de huishoudens met een daling van 4,2% sterker teruggevallen dan verwacht. Volgens ons is dat laatste cijfer relevanter omdat personen die niet aan het werk zijn door slechte weersomstandigheden in die peiling niet als werkloos worden beschouwd. Binnen de werkgelegenheidscijfers is het gemiddelde uurloon (zie grafiek) hoe dan ook van groot belang. Dat cijfer wees duidelijk op een gestaag krappere arbeidsmarkt.

De autoverkoop in september onderstreept dat de economie aan de betere hand is. Het gunstige cijfer was gedeeltelijk te danken aan een hogere vraag om beschadigde voertuigen na de recente orkanen te vervangen, maar het lag toch ruim boven de verwachtingen. De voorlopende indicatoren wezen op een sterkere bbp-groei. De PMI van de verwerkende sector steeg naar zijn hoogste niveau sinds mei 2004. Dat gaf de Amerikaanse dollar een impuls.

Amerikaanse dollar: stijgingspotentieel

Volgens ons krijgt de Amerikaanse dollar nu steun van de snellere groei in de VS en nieuwe debatten over belastinghervormingen. De valuta kan ook stijgen zodra de opvolger van Fed-voorzitter Janet Yellen bekend is. Twee namen die kennelijk de ronde doen bij beleggers zijn Jerome Powell, momenteel lid van de raad van bestuur van de Fed, en voormalig Fed-bestuurder Kevin Warsh. Beiden lijken een krapper beleid te verdedigen. Volgens ons maakt Powell de grootste kans en we denken dat hij meer continuïteit in het beleid zou brengen dan Warsh die zich duidelijk tegen kwantitatieve versoepeling heeft uitgesproken. In de komende dagen weten we mogelijk al wie het uiteindelijk wordt.

Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de Amerikaanse dollar eveneens een impuls geven doordat een mild beleid de euro verzwakt. Hoofdeconoom bij de ECB, Praet stelde dat “er nog erg veel monetaire versoepeling nodig is om de onderliggende inflatie geleidelijk te doen stijgen en om de ontwikkelingen in de totale inflatie op de middellange termijn te ondersteunen”. Volgens Praet lijkt de ECB te overwegen om haar programma voor activa-aankopen aanzienlijk terug te schroeven, maar de looptijd ervan te verlengen.

VK: VERDERE MACRO-ECONOMISCHE TEGENVALLERS SMOREN HERSTEL STERLING MOGELIJK IN DE KIEM

Premier Theresa May sprak sussende taal over de brexit tijdens de jaarvergadering van de Conservatives, terwijl de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen het VK en de EU nu stilliggen. De regerende Conservatives lijken steeds meer verdeeld en aan May werd al gevraagd om op te stappen. We verwachten niet dat ze dat doet. Zo zou er immers nog meer tijd verloren gaan in de onderhandelingen, terwijl de kans bestaat dat Labour eventuele algemene verkiezingen wint.

De recente Britse cijfers vielen tegen. De samengestelde PMI steeg licht dankzij betere cijfers in de dienstensector, maar de PMI’s van de verwerkende industrie en de bouw vielen terug. De verkoop van nieuwe wagens nam voor de zesde maand op rij af wat de onzekerheid bij consumenten onderstreept. We volgen de cijfers op de voet om te beoordelen of de Bank of Engeland op de middellange termijn op een krapper beleid blijft aansturen.

ASSETALLOCATIE

Onze positie long IBEX versus MIB op basis van onze voorkeur voor de Spaanse aandelenmarkt boven de Italiaanse beurs leed onder de onrust rond de onafhankelijksstrijd van Catalonië. We handhaven onze positie echter in het licht van onze positieve verwachtingen op basis van gunstige macro-economische indicatoren, al houden we de politieke situatie natuurlijk nauwlettend in het oog.

Geschreven op: 9 oktober 2017

wsu

Over hetzelfde onderwerp: