BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - TM Small cap 1 1440x300

Small caps

Smallcaps kunnen dankzij hun specifieke kenmerken, zowel zakelijk (flexibiliteit, innovatie) als financieel (koers minder nauwlettend gevolgd door analisten, mogelijke overnamedoelwitten) een echte meerwaarde bieden aan wie naar een hoge alfa streeft.


Bedrijven met een kleine marktkapitalisatie hebben veel speciale eigenschappen die beleggers kunnen aanspreken. Managers hebben doorgaans een meer ondernemende stijl en zijn flexibeler als het gaat om het reageren op marktvragen en innovatietrends. Dergelijke bedrijven trekken vaak overnemers aan. Beursgenoteerde smallcapaandelen worden doorgaans minder uitgebreid gevolgd door financiële analisten en trekken daardoor minder de aandacht van de markt, wat kan zorgen voor aantrekkelijke waarderingen.

Volgens ons is een high-alpha beleggingsstrategie – een strategie waarbij de beheerders hun skills inzetten om te profiteren van deze kenmerken – het meest geschikt voor deze beleggingscategorie.

Beleggen in smallcaps biedt beleggers de volgende kansen:

  • Profiteren van de groei van een bedrijf en de ontwikkeling ervan te helpen financieren
  • Het aanboren van de vaak solide vooruitzichten voor winstgroei van een bedrijf die het gevolg zijn van een hoge mate van flexibiliteit bij het creëren van waarde
  • Meeliften op binnenlandse economische vraag, terwijl tegelijkertijd kan worden geprofiteerd van versnelde wereldwijde groei, hernieuwd ondernemersvertrouwen en, met betrekking tot Amerikaanse smallcaps, de belastinghervormingen.

 

Financiering van de ontwikkeling van een bedrijf vanaf de ‘begane grond’

Kijkend naar de stadia in de ontwikkeling van een bedrijf – 1. startup, 2. groei, 3. volwassenheid, 4. kruissnelheid en 5. herstel – bevinden smallcaps zich meestal in fase 1 of 2. In deze stadia van hun ontwikkeling financieren zij hun investeringen typisch extern. Dat biedt aandelenbeleggers een goede uitgangspositie om deel te nemen in deze vroege stadia die doorgaans gepaard gaan met stevige omzet en winstgroei.

Hun groeivooruitzichten, financiële behoeften en bescheiden omvang betekenen ook dat smallcaps het onderwerp kunnen zijn van overnamebiedingen die een onmiddellijke stijging van hun aandelenkoersen kunnen veroorzaken. In ons portfolio-selectieproces zoeken wij niet specifiek naar bedrijven die overnamedoelen kunnen zijn, maar gezien de kwaliteit van de door onze managers gekozen bedrijven, kunnen overnames altijd plaatsvinden.

Een robuust economisch klimaat

Deze argumenten ondersteunen onze overtuiging van de intrinsieke waarde van beleggen in smallcaps. Wij verwachten dat het algemene economische klimaat in 2018 robuust blijft voor aandelen, uitgaande van een stevige groei, gematigde inflatie en monetair beleid dat over het algemeen nog steeds accommoderend is. Natuurlijk komt een dergelijk klimaat alle marktkapitalisaties ten goede.

Hernieuwd protectionisme vormt een bedreiging voor largecapbedrijven en hun vaak hoge internationale blootstelling. Daarnaast zijn er andere, gunstige factoren voor smallcaps. Hernieuwde economische groei in de eurozone, verminderde belastingdruk voor Amerikaanse bedrijven en burgers en de uitgavenplannen voor de infrastructuur van de regering Trump zijn voorbeelden van aanjagers van regionale of nationale economieën. Deze factoren ondersteunen een forse binnenlandse vraag, die vaak bepalend is voor het succes van kleinere bedrijven.

Wat onderscheidt onze aanpak

Smallcaps worden gemiddeld drie keer minder vaak gevolgd door financiële analisten dan largecaps. Dit is niet verwonderlijk gezien het grote aantal smallcapaandelen: 1003 in de MSCI Europe Small Cap-index versus 445 in de MSCI Europe-index, op 31 januari 2018. Dit biedt kansen voor beleggingen in onontdekte, ondergewaardeerde of ondergewaardeerde parels. Onze financiële analisten volgen alle bedrijven in onze portefeuilles nauwgezet en zijn constant op zoek naar nieuwe beleggingsideeën, waarbij ze de fundamentals van bedrijven zelf en in één-op-ééngesprekken met het bedrijfsmanagement beoordelen.

Zo’n selectieve, high-touch beleggingsaanpak past het best bij deze veelbelovende beleggingsklasse.

Bekijk onze smallcapstrategieën

Europese Small- en Midcapaandelen

Damien Kohler, CIO Europese Small- en Midcapaandelen

PEOPLE_eric-mclaughlin_100x100

Amerikaanse smallcapaandelen

Eric McLaughlin, Investment Specialist

Infographic

PUSH_maison_200x200

Small is beautiful

Bekijk de infographic en ontdek de mogelijkheden van smallcaps

Blog & artikelen

Logo_Investorscorner_200x200

Smallcaps op de blog

Ontdek meer over smallcaps op de blog