De vermogensbeheerder voor een wereld in verandering
BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - Finance 4 1440x300
  • Home
  • Continuïteit laat aandelen oktober in de plus afsluiten

Continuïteit laat aandelen oktober in de plus afsluiten

Inzicht in marktgebeurtenissen

Colin HARTE
 

Winst genomen na convergentie Australische en VS obligatierentes

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.

SAMENVATTING

  • Spanje neemt bestuur van Catalonië over na onafhankelijkheidsverklaring
  • ECB verlengt programma van kwantitatieve verruiming
  • Nieuwe voorzitter van Federal Reserve treedt aan onder verbeterende fundamentals
  • Assetallocatie: longpositie in Australische versus Amerikaanse staatsobligaties voor de helft gesloten

Terwijl de Britse centrale bank (Bank of England) zich lijkt op te maken om de rente te verhogen, kondigde ECB-president Draghi dat het programma voor de aankoop van obligaties, dat is bedoeld om de inflatie en de economische groei aan te wakkeren, wordt verlengd tot 2018. Het bedrag van de maandelijkse aankopen wordt wel gehalveerd. De markten vatten dit op als een milde beleidsstap: de koersen van Europese aandelen gingen omhoog, de euro verloor terrein en de rente op Duitse staatsobligaties (Bunds) liep terug.

In de VS nam de – overigens geringe – volatiliteit toe door speculatie over de benoeming van de volgende Fed-voorzitter, het zich aftekenende akkoord in het Congres over belastinghervormingen en de stroom van bedrijfsresultaten. Dit alles vertaalde zich dit in hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries), tegen de achtergrond van verbeterde economische indicatoren en sterke bbp-groeicijfers voor het derde kwartaal.

De best presterende beurs was echter die van Japan. De markt profiteerde nog steeds van de recente verkiezingsoverwinning van premier Abe en de verwachte voortzetting van het ruime monetaire beleid. Aan het valutafront steeg de dollarindex (DXY) verder: deze ligt nu bijna 4% boven het laagtepunt van september. Het Britse pond steeg in waarde, gesteund door sterkere bbp-cijfers.

Binnen grondstoffen was energie de best presterende sector, ondanks het feit dat de voorraden ruwe olie in de VS zijn toegenomen na vier keer op rij te zijn gedaald. De markt profiteerde van het nieuws dat Saoedi-Arabië de huidige OPEC-productiebeperkingen na volgend jaar maart wil verlengen.

In de opkomende markten ging de Zuid-Afrikaanse rand hard onderuit en werden Zuid-Afrikaanse staatsobligaties op grote schaal van de hand gedaan nadat minister van Financiën Malusi Gigaba zijn raming van de bbp-groei voor dit jaar zo ongeveer halveerde van 1,3% naar 0,7% en grotere tekorten aankondigde voor de komende drie jaar. Omdat Zuid-Afrikaanse staatsobligaties ongeveer 10% van de JPMorgan GBI index vormen, daalde na dit nieuws deze benchmark voor schuldpapier uit de opkomende markten.

SPANJE NEEMT BESTUUR VAN CATALONIË OVER NA ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING

De strijd tussen Spanje en Catalonië verhevigde nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep en de Spaanse premier Rajoy zich vervolgens verzekerde van de goedkeuring van de Senaat om de Catalaanse president Puidgemont af te zetten en de regio onder Spaans bestuur te plaatsen. Rajoy heeft de steun van de EU-leiders die veelal tegen het uiteenvallen van staten zijn, en die een onafhankelijk Catalonië niet snel zullen erkennen of het EU-lidmaatschap zullen verlenen.

Om een beleidsfout te vermijden en te voorkomen dat de situatie verder escaleert, heeft Rajoy vervroegde verkiezingen in Catalonië uitgeschreven. Deze verkiezingen, die op 21 december worden gehouden, worden heel belangrijk, omdat Spanje de uitslag wettelijk zal erkennen (in tegenstelling tot het controversiële referendum van 1 oktober), ook als de onafhankelijkheidspartijen winnen. Zoals aangegeven in ons marktcommentaar van vorige week, blijven we positief over Spanje, maar ons macroteam gaat ervan uit dat een wanordelijk vertrek catastrofale gevolgen voor Catalonië zal hebben. Veel ondernemingen hebben hun hoofdkantoor al verplaatst naar andere regio’s in Spanje.

ECB VERLENGT KWANTITATIEVE VERRUIMING

De ECB heeft haar programma voor de aankoop van obligaties verlengd tot september 2018, al wordt het bedrag van de maandelijkse aankopen vanaf januari verlaagd naar 30 miljard euro (zie grafiek). Dit was tevoren al goed naar de marktpartijen gecommuniceerd. Velen hadden zelfs een sterkere verlaging verwacht, naar 20-25 miljard euro, vooral nadat hoofdeconoom Praet van de ECB had gezegd dat gezien de aantrekkende economie een verlenging van het programma voor een langere periode voldoende zou zijn. Dit werd gezien als zinspelen op een sterkere verkrapping van de aankopen.

ECB-president Draghi benadrukte dat de economische groei robuust is en een breed draagvlak heeft, maar merkte ook op dat “de binnenlandse prijsdruk nog gematigd is”. Hij herhaalde dat de rentetarieven vermoedelijk tot ruim na het einde van het programma laag blijven, en voegde hieraan toe dat de kwantitatieve verruiming volgend jaar september niet abrupt wordt stopgezet en mogelijk zelfs opnieuw wordt verlengd.

NIEUWE FED-VOORZITTER TREEDT AAN ONDER FUNDAMENTEEL VERBETEREND GESTERNTE

De Amerikaanse president Trump maakt naar verwachting binnenkort de naam van de nieuwe Fed-voorzitter bekend. Volgens lekken naar Amerikaanse media wordt de huidige voorzitter Janet Yellen mogelijk vervangen door Jerome Powell, die al lid is van de Board of Fed Governors. In een interview zei Trump dat “(de benoeming) geen grote schok zal teweegbrengen”. De rentes op Treasuries liepen na deze berichten op.

Belangrijker is dat het nieuws over de vooruitgang die wordt geboekt met de belastinghervormingen risicovolle beleggingen een steun in de rug gaf. Het Huis van Afgevaardigden heeft de begroting voor 2018 aangenomen na goedkeuring door de Senaat. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de Amerikaanse belastingwetgeving te veranderen. Verwacht wordt dat het Huis van Afgevaardigden zijn versie van de belastingwet op 1 november presenteert en dat de Senaat volgende week met zijn versie komt. Ons macroteam schat de kans nu op twee derde dat de belastingverlagingen tegen het einde van het eerste kwartaal van 2018 in de wet zijn verankerd.

De Amerikaanse economie wint nog steeds aan kracht. Tot nu toe heeft het cijferseizoen vooral positieve resultaten opgeleverd: van de ondernemingen die hun resultaten bekend hebben gemaakt, heeft 80% de door analisten geraamde winst per aandeel overtroffen en heeft circa 70% een hoger dan verwachte omzet behaald. Dit zijn de hoogste percentages sinds het tweede kwartaal van 2011. IT-aandelen in het bijzonder zijn sterk gestegen, gesteund door de uitstekende omzetgroei in de sector. Het Amerikaanse bbp groeide in het derde kwartaal met een robuuste 3% j-o-j (zie grafiek). Een belangrijke bijdrage was afkomstig van de forse toename van de voorraadinvesteringen. Wat de zachte (enquête)cijfers betreft, de voorlopige raming van de inkoopmanagersindex (PMI) voor oktober verraste in positieve zin: de samengestelde PMI bereikte de hoogste stand sinds november 2015.

WINSTNEMING OP AUSTRALISCHE VERSUS AMERIKAANSE STAATSOBLIGATIES

We hebben winst genomen op onze relatieve longpositie in Australische staatsobligaties versus Amerikaanse Treasuries. Deze positie hadden we ingenomen in de verwachting dat de Australische obligatierentes naar beneden zouden gaan, omdat het positieve macro-economische nieuws al grotendeels was ingeprijsd. We gingen ook ervan uit dat de zwakke inflatie en de milde koers van de Fed ruimte zouden laten voor een verrassing in de vorm van een stijging van de Amerikaanse obligatierentes. Toen de Australische en Amerikaanse obligatierentes convergeerden, kwam onze doelstelling in zicht en hebben we de positie voor de helft met winst gesloten.

De duration blijft onderwogen, in het bijzonder bij Europese obligatieleningen, omdat we verwachten dat de ECB een van de eerste toonaangevende centrale banken zal zijn die meer nadruk zal leggen op een zorgvuldig beheer van de financiële markten.

Geschreven op 30 oktober 2017

wsu

Over hetzelfde onderwerp: