De duurzame belegger voor een wereld in verandering

Financieel lexicon

G

Geldmarkt

Markt waarop kortlopende fondsen worden verhandeld

Gesloten fonds

Een gesloten fonds is een beleggingsfonds met een vast aantal eenheden in tegenstelling tot een open fonds waaraan de beheerders extra eenheden kunnen toevoegen om aan de vraag van beleggers tegemoet te komen. Eenheden van gesloten fondsen kunnen op de markt gekocht of verkocht worden.

Gestructureerd fonds

Een fonds dat bv. vastrentende producten met aandelen combineert om het kapitaal van beleggers te beschermen en hen tegelijk van een mogelijke stijging van hun kapitaal te laten profiteren.

Griekse letters

Griekse letters verwijzen naar de gevoeligheid van derivatenprijzen voor alle factoren waarvan ze afhangen (onderliggende prijs, looptijd, volatiliteit, risicovrije rente):

  • (delta): gevoeligheid voor de onderliggende prijs
  • (thèta): gevoeligheid voor de looptijd tot de vervaldag
  • (vega): gevoeligheid voor de volatiliteit.
  • (rho): gevoeligheid voor de risicovrije rente
  • (gamma): gevoeligheid van de delta voor de onderliggende prijs.

Derivaten worden vooral gebruikt om bepaalde risico’s af te dekken. De Griekse letters staan voor de inverse van de hoeveelheid derivaten die nodig is om de beoogde risico’s optimaal af te dekken. Zo zal de aankoop van 20 puts met een delta van -0,50 een longpositie van 10 onderliggende aandelen afdekken (tegen bewegingen van het onderliggende actief).

Groeibelegging

Een groeibeleggingsstrategie belegt in bedrijven met een hoog winstgroeipotentieel. Het tegengestelde van een groeibelegging is een waardebelegging.

Grondstoffen

Grondstoffen worden doorgaans gebruikt voor de productie van andere goederen. Voorbeelden zijn goud, olie en tarwe.