De duurzame belegger voor een wereld in verandering

Financieel lexicon

I

Inflatiegelinkte obligatie

Inflatiegelinkte obligaties zijn obligaties waarvan de nominale waarde en dus de coupon geïndexeerd is op basis van de consumentenprijsindex (CPI). Dit beschermt hun houders tegen de inflatie.

Informatieratio

De informatieratio is een voor risico gecorrigeerd rendement dat de excess return van de portefeuille vergeleken met zijn benchmark (zogeheten actief rendement) afzet tegen zijn tracking error.

Initial Public Offering (IPO)

Een Initial Public Offering (IPO) of beursintroductie van een bedrijf verwijst naar de eerste verkoop van aandelen aan het beleggerspubliek. Dankzij een IPO kan een bedrijf op de beurs noteren. Dat biedt het bedrijf niet alleen prestige, maar ook de mogelijkheid om zijn financieringskosten te verlagen en toegang te krijgen tot kapitaal en liquiditeit.

ISDA

De International Swaps and Derivatives Association (ISDA) heeft als hoofddoel om de OTC-derivatenmarkt te standaardiseren en te bevorderen.
Daartoe heeft de ISDA een aantal modeldocumenten opgesteld, namelijk:

  • de ISDA-raamovereenkomst die de standaard voorwaarden vastlegt voor alle OTC-transacties tussen twee tegenpartijen.
  • De Credit Support Annex (verbonden aan de ISDA-raamovereenkomst) met aanvullende bepalingen om het tegenpartijrisico bij OTC-transacties te beperken.

De ISDA is ook belast met de definitie, bewaking en vaststelling van kredietgebeurtenissen. Bovendien organiseert de ISDA veilingen na kredietgebeurtenissen om de te gebruiken recovery rate voor CDS-betalingen te bepalen.

Islamic Finance

Islamic finance is een alternatief voor het traditionele banksysteem dat elementen bevat die niet door de sharia (islamitische regels en rechtspraak) zijn toegestaan. Islamitische financiële producten moeten beantwoorden aan basisregels zoals economische participatie en ze mogen geen verboden elementen bevatten zoals woekerrente of -winst (Riba’), onzekerheid (Gharar’) en weddenschappen (Maisir).