De vermogensbeheerder voor een wereld in verandering
BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - Strategie Epargne 1400x300
  • Home
  • Houden de ‘haviken’ nu vooral de scherp stijgende activaprijzen in het vizier?

Houden de ‘haviken’ nu vooral de scherp stijgende activaprijzen in het vizier?

Investment Insight

Colin HARTE
 

Centrale banken weer voor het voetlicht; aandelen verliezen momentum

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.

SAMENVATTING

  • Focussen centrale bankiers nu sterker op de activaprijzen dan op de kerninflatie (CPI)?
  • Assetallocatie: stijgingspotentieel voor Amerikaans vastgoed

Aandelen stegen vorige week minder snel waardoor de toonaangevende indices daalden vanaf hun historisch hoge niveaus. De toespraken van ECB-voorzitter Draghi en gouverneur van de Bank of England Carney tijdens het forum van de ECB in Sintra, Portugal, lieten de beleggers niet onberoerd. Draghi sprak daar klare taal over plannen van de ECB om het inschikkelijke monetaire beleid aan te passen. Beleggers interpreteerden dit volgens ons (al te sterk) als een signaal dat het beleid agressief wordt wat een verkoopgolf in obligaties en aandelen veroorzaakte. Toch blijft de volatiliteit in de markt historisch laag. Het economische klimaat zorgde voor een positievere noot met een aantrekkende inflatie in Europa en een Duitse index van het bedrijfsklimaat die zijn hoogste niveau ooit bereikte (zie grafieken). Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd het Amerikaanse bbp voor het eerste kwartaal licht naar boven bijgesteld naar 1,4%.

IS DE REACTIEFUNCTIE VAN CENTRALE BANKEN GEWIJZIGD?

Tijdens de vergadering van Europese centrale bankiers in Sintra vorige week – in feite de Europese tegenhanger van de jaarlijkse vergadering in Jackson Hole die de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) organiseert – kwam de aanpak van de hardnekkig lage inflatie en de stijgende activaprijzen aan bod. Tot nu lag de klemtoon op het officiële mandaat van de ECB om de inflatie dicht bij, maar onder de 2% te houden. Daar is het soepele monetaire beleid van de afgelopen jaren niet in geslaagd, want de inflatie bleef onder het beoogde niveau. Wel stegen de activaprijzen door dit beleid tot ver boven hun redelijke waarde.

Mogelijk willen centrale banken nu hun nadruk op de inflatie verleggen naar prudentiëlere maatregelen om de inflatie op de activaprijzen te beteugelen en zeepbellen in risicovolle beleggingsklassen te voorkomen. Daarvoor zouden ze, ondanks een inflatie onder hun officiële doelstellingen, agressievere standpunten moeten innemen. Die wijziging in de reactiefunctie van het beleid zou erop kunnen wijzen dat de centrale banken pas zullen overwegen om minder agressief te verkrappen als het gevaar voor deflatie toeneemt.

Een andere mogelijke verklaring voor de agressievere toon is dat de ECB de ontwikkeling van de rentecurve voor wil blijven om te voorkomen dat de inflatie in een oververhitte economie naar ongewenste hoogten stijgt. Al met al blijkt hieruit dat de centrale banken overwegen om hun beleidskader eventueel te wijzigen wat grote gevolgen voor de markten kan hebben.

ASSETALLOCATIE: AMERIKAANS VASTGOED BIEDT STIJGINGSPOTENTIEEL

Volgens ons zijn Amerikaanse aandelen sterker overgewaardeerd dan Europese. Omdat de Britse markt meer correleert aan Amerikaanse aandelen zijn we overwogen in aandelen uit de eurozone versus Britse aandelen. Die allocatie weerspiegelt ook onze verwachtingen voor Britse aandelen die ver onder de consensusverwachting liggen.

Voor vastgoed ligt de situatie anders: Europese aandelen zijn sinds begin dit jaar aanzienlijk gestegen, terwijl het rendement op Amerikaans vastgoed beperkter was (zie grafiek). Om die divergentie te benutten, zijn we overwogen in Amerikaans vastgoed. Volgens ons komt er in de komende maanden immers een ommekeer naarmate Amerikaans vastgoed van een aantrekkende vraag bij een beperkt aanbod profiteert. Het durationrisico hebben we geneutraliseerd via een onderweging in Amerikaanse staatsobligaties.

De hoogrentende markten lijken overgewaardeerd. Wij denken vooral dat ze zich vooralsnog onvoldoende hebben aangepast aan de recente daling van de olieprijzen en een mogelijke stijging van het wanbetalingsrisico in de Amerikaanse energiesector. Dit segment vertegenwoordigt ongeveer 30% van de hoogrentende markten.

In de opkomende markten is schuldpapier in Amerikaanse dollar (USD) volgens ons overgewaardeerd vergeleken met papier in lokale valuta’s. Dit is weerspiegeld in onze overweging in papier in lokale valuta’s versus dat in USD. Zo zouden we moeten profiteren van valutastijgingen dankzij het stijgingspotentieel van meerdere nu erg zwakke valuta’s van de opkomende markten.
Geschreven op: 3 juli 2017

 

20170703_graph_dut

Over hetzelfde onderwerp: