De vermogensbeheerder voor een wereld in verandering
OBAM_people_1440x300
  • Home
  • Nu beschikbaar: OBAM maandrapport – maart 2020

Nu beschikbaar: OBAM maandrapport – maart 2020

Beleggingsstrategie

BNP Paribas Asset Management
 

BNP Paribas OBAM N.V. daalde in maart met 12,36%, terwijl de benchmark MSCI AC World NR met 13,41% omlaag ging. Hiermee bleef het fonds de referentieindex met 105bp* voor (alle cijfers vóór kosten en in euro). Op netto basis was het rendement voor het fonds -12,40%.

  • Het nieuws van de afgelopen weken werd natuurlijk gedomineerd door de verspreiding van de Covid-19-virus, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 11 maart officieel omschreef als een pandemie.
  • In de Verenigde Staten zijn de vertrouwensenquêtes bij bedrijven en huishoudens (de enige beschikbare elementen om de economische situatie in maart te beoordelen) verslechterd. PMI’s (enquêtes van inkoopmanagers) daalden tot het laagste niveau sinds de Grote Recessie in de dienstensector (hotels en restaurants, transport), omdat diensten harder warden getroffen dan productie door maatregelen van sociale afstand en de verspreiding van de epidemie. De daling van het consumentenvertrouwen is voorlopig bescheidener (maar daarom niet minder indrukwekkend), waarschijnlijk vanwege de voorwaarden en data voor het verzamelen van de enquêtes.
  • In de eurozone bleek uit enquêtes onder inkoopmanagers dat de PMI’s in zowel de productie- als de dienstensector sterk daalden.
  • In China, waar de epidemie is begonnen en waar eerder gezondheidsmaatregelen zijn genomen om reizen te beperken en productielocaties te sluiten, lieten indicatoren in maart een veel groter dan verwachte daling van de industriële productie, investeringen en detailhandelsverkopen zien.
  • De paniek die de financiële markten half februari in zijn greep hield – nadat de grote indices aan het begin van de maand waren hersteld (om voor sommigen van hen nieuwe recordhoogtes aller tijden te bereiken bij het sluiten van de handel op 12 februari) – werd in maart heviger toen de epidemie een pandemie werd verklaard.

Lees het volledige maandrapport of ga naar www.obam.nl. Hier vindt u ook alle overige maandrapporten

Over hetzelfde onderwerp: