OBAM_people_1440x300
Beleggingsstrategie, Nieuws

Nu beschikbaar: OBAM maandrapport – januari 2019

13/02/2019 -

BNP Paribas OBAM N.V. steeg in januari met 8,97%, terwijl de benchmark MSCI AC World NR met 7,49% omhoog ging. Hiermee bleef het fonds de referentie index met 1,48% voor (alle cijfers vóór kosten en in euro).

  • Tijdens deze beursmaand waren alle ogen op de centrale banken en vooral op de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) gericht. 2 en 3 januari waren onzekere dagen voor beleggers in aandelen, maar daarna boezemde Jerome Powell hen tijdens een interview op 4 januari vertrouwen in door nadrukkelijk op de flexibiliteit van het monetaire beleid te wijzen.
  • Dat de Chinese centrale bank (PB0C) een verlaging van de reserveverplichtingen aankondigde, had eenzelfde effect. Vanaf dan gingen aandelen gestaag omhoog wat de heftige correctie van december compenseerde.
  • De index MSCI AC World (in USD), die in december 7,2% verloor, steeg in januari met 7,8% en bereikte zo zijn hoogste niveau sinds 3 december.
  • Dankzij de magische woorden van de centrale banken waren de beleggers in januari niet langer bezorgd over de factoren (tegenvallende cijfers, politieke onzekerheid) die hen in december nog bezwaarden. Er was niet alleen de geruststelling van de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) dat ze extreem voorzichtig te werk zullen gaan en zich er eerst van zullen vergewissen dat de economie klaar is voor hogere richtrentes, ook het nieuws aan het handelsfront was wat beter. De plannen van de Chinese en Amerikaanse overheden om hun onderhandelingen eind januari te hervatten, hebben met name de hoop gevoed dat er uiteindelijk een akkoord uit de bus komt.
  • Aan het micro-economische front brachten de resultaten van bedrijven vooralsnog geen negatieve verrassingen: de winstgroei is op de afspraak in de Verenigde Staten (+13% jaar op jaar) waar iets minder dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven al cijfers bekendmaakte evenals in Europa (+4% voor de Stoxx 600) en de eurozone (+3% voor de Eurostoxx) waar het cijferseizoen minder ver gevorderd is.
  • De olieprijzen herstelden zich: de prijs voor een vat WTI (West Texas Intermediate) steeg eind januari met 18,5% tot bijna 54 USD, zijn hoogste niveau sinds november.
  • De stijging van de grondstoffenprijzen bleek bijzonder gunstig voor aandelen uit de opkomende landen van Latijns-Amerika en Europa. Zij deden het aanzienlijk beter dan de index MSCI Emerging Markets (in USD) die in januari met 8,7% steeg.
  • Binnen de toonaangevende ontwikkelde markten waren de sterkste stijgingen op maandbasis voor rekening van de Amerikaanse indices (+7,9% voor de S&P 500) en de Europese beurzen (+5,3% voor de Eurostoxx 50), terwijl Japanse aandelen (+3,8% voor de Nikkei 225) eind januari wat te lijden kregen van de stijgende yen.
  • Wereldwijd stegen de markten in alle sectoren. De beste rendementen waren voor conjunctuurgevoelige sectoren, vooral technologie, energie en financiële waarden. Tenzij anders vermeld, luiden de rendementen van alle indices in lokale valuta’s.

Lees het volledige maandrapport of ga naar www.obam.nl. Hier vindt u ook alle overige maandrapporten.

Over hetzelfde onderwerp:
communication_press_appointment_people_choice_magnifying_glass
25/01/2019

BNP Paribas Asset Management en het beleggingsteam van BNP Paribas OBAM NV (“OBAM NV”) hebben overeenstemming bereikt over een voorgenomen verzelfstandiging van OBAM NV.

23/02/2015

Ervaren professionals versterken institutionele pijler

Beleggingsfonds OBAM NV gaat zelfstandig verder

BNP Paribas Asset Management en het beleggingsteam van BNP Paribas OBAM NV (“OBAM NV”) hebben overeenstemming bereikt over een voorgenomen verzelfstandiging van OBAM NV.

Nu beschikbaar: OBAM maandrapport – februari 2019