Nieuws

Nu beschikbaar: OBAM rapport – mei 2018

14/06/2018 -

BNP Paribas OBAM N.V. steeg in mei met 4,11% en bleef de benchmark (MSCI AC World NR) met 0,47% voor (alle cijfers vóór kosten en in euro), volgens het meest recente maandrapport met daarin ook de marktontwikkelingen, de vooruitzichten en de positionering.

 

Samenvatting:

Na bijstelling komt de Amerikaanse bbp-groei over het eerste kwartaal geannualiseerd uit op 2,2%. Op basis van de vooralsnog gepubliceerde economische cijfers komt de groei in het tweede kwartaal waarschijnlijk uit op circa 4%.

In Japan kromp het bbp in het eerste kwartaal met 0,2% wat meteen een einde maakte aan acht stijgingen op rij. Die voorlopige schatting bleef achter bij de verwachtingen en wijst erop dat zowel de consumptie als de export en de investeringen vertragen.

Het nieuws uit de opkomende economieën werd gedomineerd door de forse daling van de Turkse lira en de Argentijnse peso waardoor de centrale banken van beide landen de basisrente overhaast moesten verhogen. Behoudens die specifieke structurele problemen lijkt de conjunctuur in de opkomende landen al met al robuust, al rijst er wat bezorgdheid over de inflatie.

De index MSCI AC World eindigde lager vergeleken met eind april (-0,2% in Amerikaanse dollar) na een vrij sterke klim medio mei gevolgd door veel meer ups-en-downs. De eerste twee weken stonden in het teken van een vertragende inflatie, nog altijd gezonde Amerikaanse economische cijfers en geruststellend nieuws over de handelsbesprekingen tussen China en de VS.

Het sentiment op aandelenmarkten is over het algemeen nog positief, echter na een lange periode van stijgingen en lage volatiliteit komt er meer aandacht voor de risico’s, welke de afgelopen twee jaar door de markt genegeerd werden. De opgelopen waarderingen voor aandelen en de start van een wereldwijde normalisering van het monetaire beleid van centrale banken zijn hier ook debet aan. Vooralsnog zullen echter de geldstromen van vastrentende waarden naar aandelen nog doorgaan als de rente niet te ver doorschiet. Per saldo zijn aandelen in dat scenario nog steeds relatief aantrekkelijk.

In de ontwikkelde markten blijven de economische groeiverwachtingen robuust. De leidende indicatoren geven wel een lichte vertraging van de groei weer, maar over het algemeen is dit nog niet zorgwekkend.

Voor opkomende markten blijft de ontwikkeling van de dollar, rente en grondstofprijzen belangrijk. In Azië is nog steeds de hoogste groei te vinden, terwijl Rusland en Brazilië last blijven houden van structurele problemen.

 

Lees het volledige maandrapport of ga naar www.obam.nu. Hier vindt u ook alle overige maandrapporten.

Over hetzelfde onderwerp:

Beleggingsvisie voor 2019: een nieuw regime

Lees onze visie op de markten en de economie en de vooruitzichten voor diverse beleggingsklassen