De duurzame belegger voor een wereld in verandering
BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - Selection 1 1440x300
  • Home
  • Wereldwijde aandelenmarkten nog altijd in de lift

Wereldwijde aandelenmarkten nog altijd in de lift

Investment Insight

BNP Paribas Asset Management
 

Waarom is de volatiliteit zo laag?

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.

De aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar wereldwijd sterk begonnen (zie Figuur 1). Op 23 januari noteerde de MSCI All-Country World-index 6,3% hoger dan begin dit jaar.

Figuur 1: Aandelenmarkten wereldwijd zijn het jaar sterk begonnen

NL 1

Daarmee is het jaar prima ingezet en blijft de index het even goed doen als in 2017 toen hij maand na maand hoger koerste. De laatste daling dateert ondertussen al van oktober 2016.

In 2017 regen de aandelenmarkten van de ontwikkelde landen de records aaneen. In de VS bereikte de S&P 500 vorig jaar maar liefst 60 maal een nieuw hoogtepunt. Dankzij de uitstekende prestaties van grote technologie- en internetbedrijven legde de Nasdaq in 2017 zelfs 75 maal de lat hoger, vaker dan in recordjaar 1999.

De S&P 500 boekte ruim 19% winst en daarmee was 2017 het op vijf na beste jaar van de afgelopen twee decennia. Volgens de S&P Dow Jones Indices was 2017 ook het eerste kalenderjaar (op basis van cijfers sinds 1928) waarin de S&P 500 elke maand een positief totaalrendement boekte (d.w.z. inclusief dividenden).

Eind januari bereikte de Europese STOXX 600-index zijn hoogste niveau sinds 2015 en had de Xetra Dax 30 al een nieuw record gevestigd (vermeldenswaard hierbij is dat de benchmark voor Duitse aandelen een ‘Total Return’-index is – die zowel dividenden en kapitaaluitkeringen als de koersbewegingen van de aandelen in de index weergeeft – en daardoor vaker nieuwe hoogtepunten bereikt).

Waarom is de volatiliteit zo laag?  

De volatiliteit wordt onder meer gedrukt door:

  • de lage en goed voorspelbare rente, aangezien de centrale banken bij de afbouw van hun onconventionele monetaire beleid uiterst omzichtig te werk gaan;
  • de sterkste gelijktijdige toename van de economische groei wereldwijd sinds 2010, waardoor de hoop toeneemt dat de wereldeconomie nu eindelijk volledig is hersteld van de Grote Financiële Crisis van 2008 en 2009;
  • technische ontwikkelingen op de financiële markten, zoals de introductie van beursverhandelde fondsen en financiële instrumenten waarmee beleggers op lage volatiliteit.kunnen speculeren.

Wat brengt de toekomst? Krijgen we in 2018 meer van hetzelfde? 

De bomen groeien niet tot in de hemel, zegt een oude volkswijsheid. Het economische klimaat is momenteel echter gunstig voor aandelen en, zoals we al stelden in onze Beleggingsvooruitzichten voor 2018, blijven de centrale banken ook tot ver in 2018 de grootste kopers van financiële activa. De markten zijn hoog geklommen, maar een terugval lijkt nog niet voor meteen.

Opwaartse spiraal in de maak?

Tegen die achtergrond mag het niet verrassen dat hier en daar melding wordt gemaakt van een opwaartse spiraal op de aandelenmarkten. Dat betekent dat beleggers die aan de zijlijn waren blijven staan, door de onophoudelijke stijging alsnog overstag gaan en mee op de kar springen, waardoor ze de markt nog hoger stuwen en nog meer instappers aantrekken.

Die veranderingen in het gedrag van de massa kwantificeren is nattevingerwerk, geen wetenschap. Wij beperken ons tot de vaststelling dat er op dit ogenblik duidelijk nog geen sprake is van euforie en dat het resultatenseizoen sterk is begonnen. In de VS lijken de waarderingen ons allengs vrij hoog, maar we zijn optimistisch over Europese en Japanse aandelen. Die noteren goedkoper en bieden uitzicht op sterkere winstgroei dan algemeen verwacht.

Geen neerwaartse spiraal op de obligatiemarkt

In januari gingen staatsobligaties onderuit. Daardoor is de rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties gestegen tot 2,60%, bijna het hoogste peil sinds maart 2017, en is de rente op Duitse tienjarige Bunds voor het eerst sinds juli tot meer dan 0,50% geklommen.

Figuur 2: Verloop van de staatsobligatierente (Japan, VS, VK en Duitsland) van 2000 tot 23/01/2018

NL 2

De stijging op de obligatiemarkten is ondertussen haar 36e jaar ingegaan. Door de aantrekkende economische groei gaan beleggers zich onvermijdelijk afvragen of het einde van de lage rente in zicht is.

De krachten die de obligatierente lager hebben geduwd, zijn volgens ons blijvend en van langdurige aard (zoals de deflatoire druk van de globalisering, de technologische ontwikkelingen en de vergrijzing) en nog altijd doorslaggevend. Wij verwachten dat de tienjarige rente door het gebrek aan inflatoire druk en het uiterst langzame tempo waarmee de grote centrale banken hun beleid verkrappen, het grootste deel van 2018 rond een historisch laag niveau blijft hangen.

Over hetzelfde onderwerp: