De vermogensbeheerder voor een wereld in verandering
BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT - Finance 3 1440x300
  • Home
  • Kroniek van een aangekondigde correctie in de aandelenmarkten

Kroniek van een aangekondigde correctie in de aandelenmarkten

Investment Insight, Wereldwijde trends en meningen

Daniel MORRIS
 

Flash update over de verkoopgolf en de gevolgen voor allocaties aan aandelen

Iemand verrast? Beleggers verwachten al ten minste een jaar een correctie in de aandelenmarkten. De marktvolatiliteit gemeten naar de VIX-index is het grootste deel van 2017 laag geweest. De stijging met 6% van Amerikaanse largecapaandelen sinds begin 2018 leek altijd al overdreven, zeker omdat die volgde op uitstekende rendementen over de afgelopen 12 maanden.

Waarom deed de correctie zich dus precies nu voor? De druk om massaal te verkopen bouwde zich duidelijk op naarmate de rente op Amerikaanse schatkistcertificaten steeg: de rente op 2-jarig papier bereikte een hoogtepunt sinds 2008, die op 10-jarig papier een hoogtepunt sinds 2014. In het korte eind van de rentecurve was die rentestijging vooral een gevolg van het krappere monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), in het lange eind van het effect van de stijgende inflatieverwachtingen op de rente.

Wij verwachten echter niet dat de Amerikaanse inflatie aanzienlijk versnelt. Bovendien zijn de rentekosten voor bedrijven nog altijd extreem laag, terwijl de belastingverlagingen en de repatri√ęring van de bedrijfswinsten bedrijven zouden moeten helpen om hun schulden af te bouwen en de stijgende lonen de priv√©bestedingen zouden moeten steunen.

Waarschijnlijk blijven aandelen nog enige tijd zwak om zich vervolgens weer te herstellen. Hoelang dat duurt, zal afhangen van de ontwikkeling van de inflatie. Verwacht wordt dat de kerninflatie in januari vertraagt van 1,8% naar 1,7%. Het is nog te vroeg om te zeggen dat de aandelenmarkten de bodem al bereikt hebben, maar volgens ons blijft het klimaat gunstig voor risicovolle beleggingsklassen. We verwachten dan ook dat we onze posities in de nabije toekomst uitbreiden.

Geschreven op: 6/02/2018

 

Klik hier voor de volledige note (in het Engels)

Over hetzelfde onderwerp: